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The S&TC Technical Resolution Committee (TRC), meeting in Portland, Oregon, the week of 
July 22, 1996, acted on a request for clarification of the application of 49 CFR §234.257.  The 
matter before the committee was to determine the application, interpretation, and enforcement of 
49 CFR §234.257, as to what constitutes testing for proper operation of the highway-rail grade 
crossing warning system.    
 
After much discussion surrounding the issue, the committee could not reach a consensus without 
additional background information to determine the original intent of the rule when it was 
written.  There were two contrasting views as to what constitutes a proper test.  One view was 
that opening a test switch or similar device to determine if the lights flash, the gates operate 
properly and the bell functions meets the requirement of this section.  The other view was that 
the test must include the application of a shunt or shunts sufficient to activate the system.  
 
The committee eventually determined the issue should be referred to a S&TC technical 
resolution review committee for further research into the original intent of the rule.   
 
All of the comments and testimony that were submitted during the rulemaking process have been 
reviewed.  The FRA convened a public hearing on March 1, 1994 to gather comments 
subsequent to the publication of the Notice of Proposed Rulemaking on the grade crossing 
regulations.   
 
The Brotherhood of Railroad Signalmen, Association of American Railroads, and American 
Shortline Railroad Association presented joint testimony that they supported Part 234.257 as it 
was written.  They stated the following: 
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“We recognize in accordance with the FRA’s section-by-section analysis 
that the extent of the tests required in a particular situation would vary 
depending upon whether a routine monthly test for proper operation was 
being performed, which might be limited to simple activation and visual 
inspection of the warning devices, or whether the test was actually 
required in connection with the modification and disarrangement of the 
system.” 

 
There were no other comments by any other parties pertaining to this section. 
 
The FRA’s intent when drafting this monthly test requirement was for railroads to perform a 
routine operational test of the warning devices to ensure the equipment, visible to highway users, 
functions as intended.  The intent of how this is to be accomplished was to be left to the 
discretion of each railroad.  Some railroads may elect to use track shunts as a means of 
performing this test, while others may elect to use test switches or other similar devices.   
 
Mandating that a shunt be routinely used at high traffic volume crossing locations, equipped with 
train detection circuits that overlap, can be very detrimental to the credibility of the other 
crossing warning systems that are activated where the test is not actually being performed.  At 
other locations, applying a shunt might be reasonable.  This is one reason that the test 
requirement in Section 234.259 (Warning Time) provided railroads with three options; (1) 
Observation of a train movement, (2) Calculation and simulation of a train movement (using 
shunts), and (3) Electronic devices that actually determine warning time.  
 
The requirement of placing a shunt across the rails to perform an operational test may be 
desirable in some cases, however, it was never the intent of the original rule.  Proper operation of 
the train detection apparatus and its interconnection with activation is confirmed when the 
system is placed in service and thereafter every 12 months as prescribed in 49 CFR §234.259.  It 
is further confirmed by the requirement in §234.257 that if a modification or disarrangement of 
the train detection circuit occurs, that modification or disarrangement must be tested.   
 
For the purpose of compliance with 49 CFR §234.257, the use of a test switch or similar device 
is permissible while performing a routine test at least once each month.  
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