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The attached letter to William J. Thompson of the UTU further
explains FRA’s position on several issues related to the Utility
Employee regulation (§ 218.22) and is intended to provide
specific interpretive guidance to the field concerning these
issues. However, as always, inspectors should continue to
consider the specific circumstances of each situation in applying
this guidance.
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MP&E Division Staff



JAN 20 1985

Mr. William -J. Thompson

Chairman and State Legislative Director
United Transportation Union

5918 sharon Woods Boulevard

Columbus, Ohio 43229

Dear Mr. Thompson:

Thank you for your letter requesting interpretation of the
Federal Railroad Administration’s (FRA) regulation on utility
employees.

Your first question dealt specifically with regularly assigned
operating crewmembers assigning themselves to another crew. I
offer the precise language of the preamble to thoroughly explain
our policy in this area:

“In subsection (b), FRA limits the assignment of the utility
employee to only one crew at a time. This is necessary to
prevent confusion as toc the location and duties of that
employee, and to ensure that the employee 1s, in reality, a
member of the crew to which he or she is assigned for the
duration of the assignment. For example, if an employee is
aggigned as a train crewmember—to one train for an entire
tour of duty, that employee may NOT, while awaiting
departure from the yard, be temporarily assigned to a second
train crew. On the other hand, a member of an inbound train
crew at a crew change point, whose assignment to the train
1s essentially complete, could then be assigned as a utility
employee to the outbound crew. Furthermore, an employee
could not simultaneously perform duties on two different
trains.”

It was never FRA’s intent to circumvent either the collective
bargaining process or existing internal railroad policy regarding
the mechanics of assigning duties, and nothing in the regulation
presumes to do that. The rule merely sets minimum requirements
for the protection of persons working as utility employees.

Your second question asked what restrictions exist in the
regulation relating to who may be assigned to perform the duties
of a utility employee. The regulations simply state that a
utility employee is a "railroad employee assigned to and
functioning as a temporary member of a train or yard crew whose
primary function is to assist the train or yard crew...." There
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are no restrictions as to class or craft of employee who may be
assigned as a utility employee. The wording of the regulation is
class and craft neutral. The rule applies to all employees on a
functional basis, not on class and craft basis. This was
specifically addressed in the preamble to the rule as follows:
"...FRA has traditionally viewed the blue signal requirements as
addressing functional rather than craft distinctions, with the
exception of train and yard crews...."

Question three inquired into whether an officer or manager of the
railroad may assign himself as a utility employee and perform
duties without blue signal protection. As stated in the response
to your seccond question, the regulation does not restrict who may
be assigned as a utility employee. Assignment of an officer or
manager as a utility employee is not prohibited by the
regulation. However, once assigned as a utility employee, that
individuval immediately becomes subject to carrier operating
rules, Federal hours of service provisions, and Federal drug and
alcohol testing.

Your fourth question dealt with whether a railroad can assign a
person to be a utility employee if, at the time of the
assignment, they are not working in a class or craft subject to
the operating rules, hours of service provisions, and FRA drug
and alcohol regulations. As stated previously, once an
individual is assigned to a crew as a utility employee, that
individual is subject to the above provisions immediately upon
such assignment, regardless of his or her prior status. There is
an expectation that employees subject to assignment as utility
employees will be properly trained on applicable operating rules,
and will be in compliance with Federal pre-employment and random
drug testing prior to being assigned.

I would hasten to add that the inclusion of employeas in random
drug testing pools is not automatic, based solelyeuiew &hmgularld
or occasional performance of covered service. Rather, FRA looks
to how frequently covered service is actually performed. In this
regard, lacking a precise definition of the term "occasional" in
our drug and alcohol regqulationep the BRRewohdnd, an employee
particular circumstances in each situation on a case by case
basis. For instance, an employee called to perform covered
service one or two times within a 3-month periocd would likely not
be included in a random poo

called to perform covered service 10 or 12 times in the sanme
period should be included in a random pool.

Your fifth and final question asked whether the utility employee
regulation overrides collective bargaining agreements in place
between employees and management. The Federal regulations do not
supplant any existing collective bargaining agreements regarding
who may be assigned to tasks based on membership in a particular
craft. The reqgulations only provide minimum protection when an
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enmployee is so assigned. Of course any agreement that is
contrary to the requirements of the rule must yield to it
(e.g., an agrsement that permits work by utility employees to
occur without the protection required by the rule).

I appreciate your interest in this matter and hope the
information provided is helpful. If you have any further
suggestions or comments that would promote a better understanding
of this matter, I will be more than happy to consider them.

Sincerely,
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Bruce M. Fine
Acting Associate Administrator
for Safsty
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